Villy fra Klarup klarer Vildmosens renovation

-

Villy Jensen, Vildmosens renovation. Foto: Jan Skriver

Inden græsset for alvor begynder at gro, og træerne får blade, opdager man let affald, der er smidt i naturen. Villy Jensen er frivillig skraldemand i Lille Vildmose. Han vil langt hellere se en elg, end han vil møde et skovsvin

Af Jan Skriver

I en grøft langs den snorlige markvej Langelinje i den vestlige udkant af Lille Vildmose er der tydelige spor efter et uønsket væsen med en tvivlsom adfærd i den artsrige fredede vildmose.

Vi troede, at denne invasive art, der ikke hører naturligt hjemme i den danske natur, var uddød, men det er den tydeligvis ikke.

Et skovsvin har været på færde og trynet anstændigheden og den gode moral under åben himmel. Ikke langt fra Danmarks største bestand af vildsvin i Tofte Skov og Mose har et skovsvin smidt stegepander, en kaffemaskine og plastik i lange baner i grøften op ad mosbegroede birketræer. Men nu tager Villy Jensen affære.

”Jeg samler skrald i Mellemområdet i en positiv ånd, hvor jeg ikke skælder ud på folk eller løfter pegefingre. Jeg viser bare, hvordan det forholder sig herude. Mit motto er, at det er blevet bedre. Mængden af affald er mindre end tidligere. Trods alt. Men jeg forstår altså ikke, hvem der kan få sig til at køre i bil ud på Langelinje og læsse gammelt køkkengrej af i en grøft. Vi har genbrugspladser i Als, Storvorde og Aalborg, og det er let at skaffe sig af med sit affald på ordentligt vis nu om dage. Hvorfor skal man dog bruge Lille Vildmose som losseplads”, spørger Villy Jensen, mens han hiver pander og plastik op af grøften.

Hjorte kan få splinter i maven

Villy Jensen efter oprydning i en grøft langs Langelinje – han sorterer nu affaldet og afleverer det på en genbrugsplads. Foto: Jan Skriver

I mere end et år har Villy Jensen, der bor i Klarup, på eget initiativ samlet skrald i Mellemområdet i Lille Vildmose. Coronaen tændte gnisten og satte ham i gang. Brændstoffet, kærligheden til naturen, mosen og dens mange dyr og fugle, havde han i forvejen.

”Da landet lukkede ned, og Lille Vildmose åbnede sig for flere og flere mennesker, blev der ekstra brug for oprydning i det fri. Jeg kan tydeligt fornemme, at der er kommet flere besøgende i mosen det seneste års tid. Mundbind og brugt toiletpapir hører til en ny kategori af skrald i naturen, fortæller Villy Jensen.

Men det er de tomme metaldåser, som fylder mest i Villys trailer. Både de tyske øldåser uden pant og danske genbrugsdåser til en krone stykket.

”Jeg gør meget ud af at samle de dåser, som er kværnet og splintret af slåmaskiner, som studser vejrabatterne eller slår vegetationen i området. Tænk hvis en elg eller en kronhjort får splinter fra en øldåse i vommen, så har vi ulykken. Det er selvfølgelig ligeså slemt for en vild hjort, som når den slags ulykker går ud over landmandens malkekøer”, siger Villy Jensen.

Fældning fik affald frem i lyset

Det var netop slåningen og rydningen langs asfaltvejene i Lille Vildmose, der åbnede Villys øjne for mængden af skrald i naturen.

Et skovsvin har efterladt sig spor i en grøft langs Langelinje. Foto: Jan Skriver

”Da der efter fredningen blev fældet træer langs Vildmosevej, mens rabatterne langs Ny Høstemarkvej blev slået, kom skraldet virkelig til syne. Meget af det havde ligget gemt i vegetationen i mange år. Det var utroligt, hvad der lå af dåser, drænrør, plastik og papir. Så jeg besluttede at gøre noget. Særligt om foråret er der højsæson for skrald. Måske også fordi man på den årstid ser det hele meget tydeligt” siger Villy Jensen, mens han gør Mellemområdet forårsklart.

Når han kommer hjem til Klarup med sit ’bytte’ fra Lille Vildmoses veksler af skovsvin, sorterer han alt affaldet, inden det ender på en af de kommunale genbrugspladser. Der kan være lidt af hvert i sækkene. Forleden fandt Villy Jensen en pose med gammel elektronik, der stod bag skraldespanden på p-pladsen ved Lillesø. Diversiteten er stor i Lille Vildmose, også hvad angår skrald.

Flere artikler